A gyémánt tulajdonságai meghatározzák az értékét

gyémánt tulajdonságai

A gyémánt a hajthatatlanságot, keménységet, szépséget és az erőt szimbolizálja, ezeket az értékeket adja át viselőjének, mert karaktererőt, akaraterőt és önbizalmat ad neki, de a lelki szabadság vágyát is közvetíti. A gyémánt tulajdonságai abból a fizikai jellemzőből fakadnak, hogy ez a legkeményebb anyag, amit bolygónkon ismerünk. Ez a ritka kőzet emiatt kiemelkedő értékű.

Az ipar és az ékszerészet használja. Az ipari felhasználás során a gyémánt tulajdonságai miatt fúrókban, lézerekben, vágókésekben, csiszolókban van jelentős szerepe, ugyanis itt jutnak leginkább kifejezésre és kerülnek felhasználásra a gyémánt tulajdonságai. Leggyakoribb lelőhelyei Oroszország, Ausztrália, India, Kanada és Afrika néhány országa. Az ékszeripar a természetes köveket részesíti előnyben, hiszen az itt felhasznált gyémánt tulajdonságai közül az átlátszóság, a tisztaság és szín kerül előtérbe.

Keménysége miatt nagyon precízen csiszolható, ami külön szakma. A megfelelő köveket feldarabolják és avatott szemek meghatározzák, hogy melyik részüket érdemes csiszolni, hogy ékszer készülhessen belőlük. A napjainkban csiszolt köveket briliánsnak nevezik, ami a csiszolási mintázatot jelenti.

Azok a darabok, amelyek kevésbé átlátszóak nem annyira értékesek az ékszerészeknek, de a gyémánt tulajdonságai itt is megmaradnak és ezeket a köveket az ipar hasznosítja. Ipari felhasználásra szintetikusan előállított kövek is készülnek, amelyek mindenben megegyeznek a természetben található gyémánt tulajdonságaival. Ennek előállítása igen költséges, mivel magas nyomásra és 1000 C fok feletti hőmérsékletre van szükség.