A jó minőségű brandy jellemzői

brandy

A szőlőpárlatok megkülönböztetésének alapját leginkább a származási hely jelenti. A brandy és a konyak közötti legalapvetőbb különbség a konyak kizárólagos francia (Cognac) eredetéből adódik. A brandy gyűjtőnévbe tartozik az összes többi hagyományos szőlőpárlat, ami valójában a bor lepárlásával előállított égetett szesz, aminek alkoholtartalma 36 és 60 fok közé esik.

Közös jellemző a konyakkal a fahordós érlelés, aminek a különleges színüket és aromájukat köszönhetik, azonban a brandy lepárlását nem szabályozzák olyan szigorú előírások, mint a konyakét. Az előbbi borpárlat ugyan nem köthető egyetlen célzott régióhoz sem, ez nem azt jelenti, hogy esetleg rosszabb minőséget képviselne.

Bizonyítékként szolgálnak erre a görög Metaxa vagy a német Chantre Weinbrandet híres brandy fajták, amik a minőségüket tekintve önmagukért beszélnek. Ezen kívül számos országban foglalkoznak az aranysárga borpárlat készítésével, híres a francia mellett, a Jerez környéki spanyol, illetve az olasz régióban előállított kiváló minőségű ital is.