A konyak megnevezésének szabályozása

konyak

Habár kevesen tudják, a legtöbb alkoholos ital nevét jogi szabályozások kötik, egyes elnevezéseket pedig levédetnek. A konyak szót szigorú feltételekhez szabva nyomtathatják rá az italos üveg címkéjére. Az italt a franciaországi Cognac vidékről származik, hagyományosan ezen a területen kezdték meg a gyártását.

A tölgyfahordóban érlelt párlatnak az alábbi nélkülözhetetlen tulajdonságoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy elnyerhesse a cognac elnevezést, amihez a magas színvonal garantáltan társul.

Roppant fontos, hogy a konyak a több mint 300 éves előállítási módszer alapján kell készülnie. Az alkoholtartalmú italnak az összetételét tekintve legalább 90%-a Folle vagy Ugni Blanche, illetve Colombard szőlőt muszáj tartalmaznia.

Elengedhetetlen, hogy a konyak a rézüstben történő kétszeres lepárlást követően francia tölgyfahordóban érlelődjön legalább 2 éven át, így megkapja a jellegzetes színét és aromáját. Természetesen a vidék is meg van határozva. A konyak 6 különböző zónából származhat, a legelismertebb a Grande Champagne.