A pecsétgyűrű a férfiasság képviselője

pecsétgyűrű 

Egy ékszer, ami többnyire fémből készült, emellett a test díszítésére szolgál és a társadalmi helyzet, a tekintély, a rang jelképe. Évszázadokkal ezelőtt a pecsétgyűrű státusszimbólum volt, hitelesítési, aláírási funkciókat látott el.

A mai bélyegzőkhöz hasonlított, megolvasztott viaszba mártották a családi címerrel vagy az egyedi azonosítóval jelzett gyűrűt, majd ezzel a lenyomattal igazolták azt, hogy az irat hiteles, emellett a leveleket is így zárták le. Mivel nem mindenkinek lehetett ilyen gyűrűje, csak a rangosabbaknak, ezért is volt egyedi a pecsétgyűrű.

Az eszmei értéke mellett, azt is megmutatta, hogy aki viseli, az rangos, vagyonos ember. Igaz, manapság már nem így használandó ez az ékszer, de ettől függetlenül fennmaradt és igen tág kollekciókban mutatja meg magát.

Egy ilyen ujjdísz a férfiasságot képviseli és megmutatja, hogy viselője talpraesett egyéniség. A pecsétgyűrű formája és kiképzése az évezredek alatt rengeteg változáson ment keresztül, de még mindig jelzi a tulajdonosának karakteres, domináns stílusát.