A pezsgő selejtnek indult

Minőségi pezsgő

A szénsavas bor már régóta megtalálható a világon. A napjainkban pezsgő néven emlegetett szeszesital Franciaországból indult neki a nagyvilágnak és úgy tűnik, hogy nem ismer lehetetlent.

A földrajzi adottságok következményeként általában hűvös ország eleinte selejtnek hitte a tavaszra megerjedt bort. Az 1600-as években azonban egy apátság pincevezetője valami egészen újat talált ki, a borosüveget parafa dugóval zárta le, majd várt.

Az így készült italt sokáig titokban tartották, de a következő évszázadra máshová is eljutott a híre és hamarosan egész Európában elterjedt a készítése. A megfelelő dugó feltalálása fontos szerepet játszott a ma is kedvelt italnál, mivel az erjedés csak akkor következett be, ha a palack hosszú nyaka ténylegesen le lett zárva.

Ennek a kémiai folyamatnak a végeredménye a széndioxid felszabadulása, ami szénsavassá teszi a bort. Az így elkészült pezsgőt nemes alkalmakkor és ünneplések alatt szokták elővenni, általában ezt használják koccintásra. Már 3000 Ft-tól megvásárolható.