A pirított fenyőmag jellegzetes ízű

fenyőmag

A mediterrán térségből, illetve Kína és Oroszország területéről származó ételek kiválóan megtalálták helyüket a magyar konyhában. Az egyik ilyen jellegzetes ízű kiegészítő, az egyedülálló aromával bíró fenyőmag. Általában salátákra, zöldségekre szórják, vagy pesto készítésére használják. Megpirítva nyeri el igazán karakteres, semmihez sem hasonlítható egyedi ízét.

Mivel olajos magról van szó, helyettesíthető a hazánkban használatos napraforgóval vagy dióval, amelyek kétségkívül jóval olcsóbbak, de ezek meg sem közelítik a fenyőmag ízét. Nem olcsó alapanyagról van szó, de már néhány szem is karakteressé teszi az ételt.

Magas ásványi anyag tartalma és a benne található hasznos olajok miatt, a fenyőmag az egészséges ételek közé sorolható. Magas olajtartalma miatt, a tárolása mindenképp hideg helyen kell történjen. Nagy kár volna érte, ha a túlságosan meleg helyen való tárolás során megavasodna. Mindössze csak néhány fajta fenyő magja fogyasztható, ezért a kínálat ebből a termékből nem túl nagy.