A Szabó T. Anna versek a kortárs irodalom gyöngyszemei

Szabó T. Anna versek

Amikor a magyar költészet kerül szóba, akkor sokunkban az a kép él, hogy a műfaj csillaga már hosszú évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt leáldozott. Az igazság azonban az, hogy a kortárs alkotók között szép számmal találni kiemelkedőket és magával ragadó, erőteljes műveket, ezekre tökéletes példák a Szabó T. Anna versek.

A kolozsvári születésű író alkotásai bátran és újító hangnemben nyúlnak olyan témákhoz, amelyek az utóbbi évtizedekben méltatlanul háttérbe szorultak. Az elmúlt közel 30 évben több mint 20 verseskötete jelent meg, amelyek stílusa üdítően változatos. Munkáit igen nehéz lenne beskatulyázni, a klasszikus és a modern elemek egyaránt megtalálhatóak a költészetében.

A Szabó T. Anna versek azonnal elvarázsolják az olvasót, köszönhetően az író egyedi látásmódjának. Műveiben ugyanis központi szerepet kap a világ – mindig egy új szemszögből történő – megismerése, ehhez pedig nem fél segítségül hívni a természetfelettit vagy a mitológiát. Néha kissé nyers stílusa üdítően hat, de a szókimondó soroknak mindig céljuk van.