Cross kerékpárok, avagy az ezerarcú bringák

cross kerékpárok

A kerékpárok újabb reneszánsza előtt, a cross kifejezéssel a motorkerékpárokat illették. Ennek az emlegetésére mindenkinek a homokos-buckás terepen repülő, áramvonalas gépek jutnak eszébe.

Amióta a bringavilágban is ezernyi kategória jelöli a felhasználhatóságot, a cross kerékpárok népszerűsége töretlen. A szópár első fele ugyanis ebben az esetben az átfedést, átmenetet jelenti, mégpedig a hardcore terepjáró és a klasszikus aszfaltra való bicikli között.

A cross kerékpárok csoportja a legszélesebb igényeket öleli fel, hiszen keresni fogja az is, aki gyakran kirándul változatos terepen, de az is, aki hétköznap iskolába vagy a munkahelyre menet az aszfaltot, hétvégén viszont a terepet szántaná vele.

A cross kerékpárok jellemzői közé sorolhatjuk, hogy a klasszikus túrabicikliknél jóval könnyebb vázzal rendelkeznek, az első hajtóműnek viszont szélesebb az áttételi tartománya, mint a trekkingek esetében. Általában a nyereg, a kormány és kormányszár kialakítása is inkább a kényelmet szolgálja. Összegezve, egy igazi mindenes bringáról van szó, ami úgy sportos, hogy egyben kényelmes is.