Könnyebbé teszik a fa megmunkálását a gérvágók

gérvágók
A fa már régen az egyik legmegbízhatóbb és legkönnyebben elérhető alapanyag volt. Épp ezért rengeteg ház épült a felhasználásával, illetve számtalan egyéb esetben kiváló alapanyagnak bizonyult. Az ácsok és asztalosok napi szinten dolgoznak vele ma is, a megmunkáláshoz pedig sok esetben a gérvágók mellett döntenek.
Természetesen kedvelt szerszámok még az asztali körfűrészek is, amik alapfelszerelésnek számítanak számos műhelyben. Ezek előnye, hogy a megmunkálni kívánt faanyagot lehet rajta mozgatni, és a rögzített fűrészlap kettévágja azt. Hatékony és igen precíz az egész folyamat. De mi a helyzet akkor, ha a rendelkezésre álló fa túlságosan nagy és nehéz?

Nos, ekkor jönnek a képbe a gérvágók. Ezek abban különböznek az asztali, rögzített körfűrészektől, hogy valamilyen szinten mozgathatók, tehát mobilisek. Lefelé és oldal irányba is irányíthatók. Nem az anyagot kell elmozdítani, a megfelelő szögben elhelyezni, hanem a gérvágók azok, amik mozdíthatók. A gérvágók alapvető fontosságúnak bizonyulnak, amikor ferde vágások, általában 45 fokos szögben történő elvégzése a cél.