Miért hasznos a váltókapcsolás kiépítése?

váltókapcsolás

Egy nagyobb terem vagy helyiség esetében célszerű olyan áramkör kialakítása, ami több pontról kapcsolható be, illetve ki. A váltókapcsolás éppen ezt a célt szolgálja, amivel megoldható, hogy az adott helyiség minden bejáratánál egy kapcsoló elhelyezésével ki-be lehet kapcsolni a világítást. Az olyan közintézményekben, nyilvános helyeken, ahol a kért bejárat távolabb van egymástól, mint 4 m, már kötelező a váltókapcsolás kialakítása. Maga a kapcsoló 4 bekötési ponttal rendelkezik, eltérően a hagyományos kapcsolóktól. Erre a több ponton történő vezérlés miatt kell. Erre a típusra kimondottan akkor van szükség, ha a kapcsolási pontok száma 3 vagy több, tehát váltókapcsolás esetén. Otthoni környezetben is jól jöhet a kialakítása, például akkor, ha a háznak van egy hátsó bejárata is, vagy olyan helyzetben, ha telken legalább két épület található. A váltókapcsolás alapján, a kültéri fényforrás vezérlése megoldható mindkét épületből.

Szintén jól jön, ha belépve a bejárati ajtón fel tudjuk kapcsolni a villanyt. Mindenki ezt teszi, amikor este ér haza valahonnan. Viszont, ha a hátsó udvarból lépünk a házba, akkor is felkapcsolható ugyanaz a fényforrás a hátsó ajtó mellett található villanykapcsolóval. A váltókapcsoló beszerelése értelemszerűen szintén kapcsolási rajz alapján történik.

Lehetséges az elektromos főzőlap bekötése házilag?

Amennyiben a birtokában vagyunk a megfelelő eszközöknek és szaktudásnak, akkor még mindig nem biztos, hogy ajánlott a főzőlap bekötése saját kezűleg. Az elektromos főzőlap bekötése előtt elsősorban arról kell meggyőződnünk, hogy vajon az aktuális elektromos hálózat elbírja-e ezt a fogyasztót. Szükséges lehet rendszerbővítésre vagy a régi vezetékek esetében cserére is, különben könnyen előfordulhat, hogy a villanydrótok elolvadnak a falban, ami rövidzárlathoz vezethet. A főzőlap bekötése általános esetben néhány perc alatt kivitelezhető. Fontos, hogy ne használjunk villás dugaljt és aljzatot, mert ezek könnyen felmelegedhetnek és elolvadhatnak.

Ahogyan az elektromos sütő, úgy a főzőlap esetében is igaz, hogy 3 fázisra van szükség. Az sem elhanyagolható tényező, hogy az adott modell milyen Amper igénnyel rendelkezik. Az elektromos tűzhelyek azok a berendezések, amelyek a legtöbb áramot fogyasztják a háztartásban. Emiatt kell ennyire körültekintően eljárnunk, ha egy új főzőlap bekötésére készülünk.

Ezeket a nagyfogyasztókat ajánlott túláram elleni védelemmel ellátni. A karbantartásuk, javíthatóságuk miatt, továbbá nem árt leválasztani ezeket a rendszerről, külön Fi-relé felszerelésével.