Növényi adalékanyagokban gazdag a vermut

vermut

Olaszország a világ egyik legnagyobb alkoholtermelője. Az Appennini-félszigeten előállított összes szeszesital között vannak olyan kategóriák, amelyek továbbra is jellemzőek a régió lakóira. Elméletben sokan hallottak már a vermut nevű italról, de a gyakorlatban meglehetősen rejtélyes fajtának számít.

Habár borból származik, de a gyógynövényekkel és más növényekkel való ízesítés után külön kategóriát alkot. Eredetileg ezt az alkoholt gyógyászati céllal használták, de idővel aperitifként és számos koktél összetevőjeként is felhasználásra és nagy elismerésre talált. A leggyakrabban üröm, szegfűszeg, fahéj, citromhéj kivonat, koriander, majoranna és borókabogyó kivonatot adnak hozzá.

A vermutoknak két párhuzamos felosztása létezik. Az egyik a szín szerinti (fehér/bianco és vörös/rosso), a másik a cukortartalom szerinti (az édes és a nagyon száraz között). A száraz vermut adalékanyagok nélkül is különösen jól működik, mint étkezés előtti étvágygerjesztő aperitif, az édes változatai pedig desszertborként is fogyaszthatóak.