Miként működik az áramláskapcsoló?

Áramláskapcsoló

Az áramláskapcsoló fontos eleme a vízellátórendszernek, amiből manapság már többféle modern változat is létezik. A korszerű, bonyolultabb változatok számos extra szolgáltatást kínálnak pluszba, amik kifinomultabb és energiatakarékos működést tesznek lehetővé, magas hatékonyság mellett.

Az áramláskapcsoló elsődleges szerepe a szivattyú ki- és bekapcsolása, amikor arra valóban szükség van. A benne található érzékelők révén dekódolja az elektronika, hogy miként történjen a szivattyú vezérlése. Miért van erre szükség? Két érzékelő található benne. Az egyik az áramlást, a másik a nyomást érzékeli.

Amikor kinyitunk egy csapot, a nyomás csökkeni kezd és elkezdődik az áramlás, akkor az áramláskapcsoló beindítja a szivattyút. Amikor megszűnik a vízvétel, vagyis leáll az áramlás, akkor leáll a szivattyú is, így azt nem kell manuálisan ki- és bekapcsolni a vízvétel során. Ugyanakkor, az áramláskapcsoló a szivattyút is védi a szárazonfutástól. Az elektronika alapján képes megállapítani, hogy nincs nyomás és áramlás sem, ezért leállítja a szivattyút.