Élvezzük az okos otthon előnyeit!

okos otthon

A technikai elemek fejlődésével elértük azt a szintet, amikor az álom valósággá vált. Csak ábrándozhattunk arról néhány évtizeddel ezelőtt, hogy olyan lakásunk lesz, ami szinte minden igényünket kiszolgálja. Mára az okos otthon bizonyos helyeken alapvető feltételként van jelen. Ez intelligens rendszereknek és a komoly műszaki szerkezeteknek köszönhetjük azt a kényelmet, ami megkönnyíti a munkás hétköznapokat. Egy rohanó világot élünk, ahol sajnos számos dologra nem jut időnk, ezért is kell a gépi segítség.

Az okos otthon olyan feladatokat végez el, amelyekre nekünk esetenként nem jut időnk. A beállítások függvényében, megadott időben felemelkednek a redőnyök, bekapcsol a televízió, fokozott ütemre kapcsol a fűtés. A biztonságot garantálni hivatott eszközök azonnal aktiválódnak, amint valamilyen illetéktelen mozgást érzékelnek és élő képet közvetíthet az okos otthon közvetlenül a mobiltelefonunkra. Rendszeresen jelennek meg olyan egyedi termékek, amelyek képesek speciális funkciók ellátására.

A mobillal szinkronizálható klímaberendezések, termosztátok, garázskapu és más vezérlő rendszerek gombnyomásra nekilátnak a feladatok elvégzésének, de ez még nem elég ahhoz, hogy megszülessen az okos otthon. Valamilyen szinten az otthonautomatizálás jelenti a kulcsot, de valójában ennél is többről van szó. Időzítőkkel megoldható ugyanis, hogy adott programokat összehangoljunk. Például amikor felnyílik a redőny, azonnal bekapcsol a szellőztetés. Télen a villanyoltás után mérséklődik a fűtés. Ez kielégíti az otthonautomatizálás fogalmát.

Az intelligens termékek ugyanakkor ennél többre képesek. Az internetre való kapcsolódás révén elérhető, hogy egy szoftver tudja, mikor kell a kazánnak magasabb fokozaton működni, mert hozzáfér a környék időjárási paramétereihez. Az otthonautomatizálás nem feltelenül veszi figyelembe, hogy odahaza tartózkodunk-e, de erre is van mód bizonyos programok alkalmazásával. Ha éppen sietve kell távoznunk, akkor sem jelent az gondot, mert amint kilépünk a hatókörből, lekapcsolnak a lámpák, megáll a fűtés, kikapcsol a tűzhely. Élvezzük tehát az otthonautomatizálás és az intelligens rendszerek előnyeit!