Az autoimmun betegség lelki okai személyenként változóak

autoimmun betegség lelki okai

Köztudott, hogy a központi idegrendszer és az immunrendszer szoros kapcsolatban áll egymással, ebből kifolyólag, a hosszantartó stresszes állapot testi panaszokhoz vezethet. Az autoimmun betegség lelki okai főként a depresszió és a szorongás. Ezek kialakulhatnak magánéleti problémák, adósságok és hasonló körülmények miatt. Normális esetben a szervezet védekező rendszere elhárítja az egészséget veszélyeztető tényezőket, viszont ilyenkor teljesen megzavarodik, tévesen ítéli meg a helyzetet, vagyis saját szervek és szövetek ellen lép fel, károsítva azokat.

Az autoimmun betegség lelki okai közé tartozik az önbizalomhiány is. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elfogadja önmagát és céltudatos legyen. A hölgyeknél tízszer gyakrabban kialakul, mint a férfiaknál, ami arra utal, hogy a női hormonoknak valamilyen módon szerepe van a dologban. A stressz, vagyis a pszichés megterhelés jelentős mértékben súlyosbítja a tüneteket, így azonnali életmódváltásra van szükség. Az autoimmun betegség lelki okai számtalan dologra visszavezethetőek. A légcső előtt elhelyezkedő mirigy segíti a hormontermelést, a szervezet anyagcseréjének a szabályozását, a növekedést és a szexuális teljesítőképességet. A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb jelei a székrekedés, a hízás, a fáradékonyság, az ödéma, a hajhullás, az ízületi fájdalom, a száraz bőr, a hidegre való érzékenység, illetve a folytonos idegesség. A hormonháztartási probléma lehet örökletes, de kialakulhat az élet során. Akár jódhiány miatt is jelentkezhetnek a tünetek.

A hipotireózis népbetegségnek számít, amit laboratóriumi vizsgálatokkal diagnosztizálhatnak. A pajzsmirigy alulműködés Magyarországon a lakosság körülbelül 10-15 %-át érinti. Nőknél gyakrabban fordul elő, ami többek között azzal magyarázható, hogy terhesség alatt igen magas a szervezet jódszükséglete, amiről gyakran megfeledkeznek és csak akkor kerül sor a pótlásra, ha már a panaszok jelentkeztek. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat. Ebben az esetben a pajzsmirigy alulműködés könnyen normalizálható a készítmények elhagyásával.