Calvados többféle almából

calvados

A név spanyol, de az eredete francia. Elég érdekes a calvados története, amit itt-ott homály fed. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy az italról már az 1500-as évek közepéről is származnak feljegyzések.

Ezt követően 1600-ban megalakult az a calvadosfőzők egylete. Úgy is nevezhetnénk ezt az italt, mint a francia alma brandy. Ez a gyümölcs, pontosabban az ebből készített párlat adja az alapját. Calvados megyében több mint 200 almaféle található.

A mesterek ezekből válogatva készítik el a saját receptjük alapján a finomabbnál finomabb italokat. Nem mindegy, hogy mekkora az almalé sav- és cukortartalma, mert ezen múlik a végeredmény. A kétszeres lepárlás még önmagában nem lenne elegendő, mert egy elég agresszív ízvilág jellemzi a calvadost ebben a „nyers“ állapotban.

A fahordós érlelés az, ami alatt kifejlődnek az aromák és gazdag ízvilágot ölt magára az ital. Jellemzően 40-42 fokos változatokat kóstolhatunk meg, de a tradicionális ital akár 72 fokos is lehet, amit már csak az igazán elszántak képesek elfogyasztani egy-egy kupica calvadost.