Fogasléc hegyi vasúthoz

Fogaslécek többféle méretben

A mozgásirány átalakítása már régóta nagy fejtörést okozott a mérnököknek, ezért nagyon sokféle alkatrésszel rukkoltak elő, amik megreformálták a különféle gyártási technológiákat. Bizonyára mindenki látott már, sőt, akad olyan is, aki már ült fogaskerekű vasúton. A jármű a fogasléc miatt képes a meredek emelkedőkön felkapaszkodni.

Egy egyszerű mozdony nem lenne képes csak úgy felhúzni a saját és a vagonok súlyát egy meredek emelkedőn. A fogasléc azonban a sínekkel párhuzamosan a szerelvény alatt húzódik. A mozdony tengelyén lévő fogaskerék ezzel kapcsolódik össze, ezért kizárt, hogy véletlenül visszacsússzon. Noha nagy száguldásra nem kell számítani, viszont olyan magasságokba is elér, ahová más mozdony nem lenne képes felkapaszkodni.

A fogasléc alkalmazása többek között ebben az esetben is rendkívül hasznosnak bizonyul. Több előnnyel rendelkezik a golyósorsós hajtásokkal szemben. A rezonancia csillapítása elsődlegesnek számít a mechanikus alkatrészek esetében, mert ez meghatározhatja az élettartamukat.

A fogasléc esetében azonban ez elhanyagolhatónak számít, így ez nem befolyásolja a használható hossz értékét. A lineartechnik.hu webáruház kínálatában többféle méretben található fogasléc, ám egyedi igények esetén sincs probléma, mivel megoldható az adott alkatrész legyártása, aminek kivitelezése a német minőséget tükrözi. A termékszűrő használata nagy segítséget nyújt a megfelelő típus kiválasztásához. Aki esetleg nem boldogulna a keresővel, az a weboldalon megtalálja hozzá a segítséget, de tárcsázhatja az ügyfélszolgálatot is.