Hogyan fogyasszuk a whiskyt?

whisky

Mindmáig vita tárgyát képezi, hogy vízzel vagy víz nélkül élvezhető igazán ennek az italnak a markáns ízvilága. Az egyik megbocsájthatatlannak bűnnek tartja, a whisky fogyasztását víz kíséretében, míg mások ezt a szokást részesítik előnyben.

Természetesen erről is számos felmérés készült már, ami alapján elmondható, hogy bizony azok állnak nyerésre, akik vízzel isszák a whisky fajtákat. Ahogy az már számos szeszes italról kiderült, régen gyógyászati célokra is használták.

Nem véletlenül nevezik az első 1494-es Skóciából származó írásos emlékben az „élet vizének“. A szakértők szerint egy kis víz hozzáadásával a felszínre kerül a whisky füstös ízéért felelős gvajakol vegyület. Víz nélkül viszont, az alkoholtartalom lenyomja a pohár aljára.

A karakteres ízvilág sokkal jobban érezhető pár csepp víz kíséretében, már csak azért is, mert a magas alkoholtartalma blokkolhatja az ízlelőbimbókat. Természetesen mindenki azt a módszert részesíti előnyben, amelyiket szeretné, hiszen egy minőségi whisky vízzel és víz nélkül is különleges ízélményt kínál. Mindkét esetben eltérő ízek fognak előtérbe kerülni.