A lépcső világítást befolyásoló tényezők

lépcső világítás

A fény szerepe a feljárók esztétikai minőségének fokozásában óriási. A megfelelő lépcső világítás egyszerre több fontos problémát is megold. Először is, ha egy feljárat nincs vagy rosszul van megvilágítva, kényelmetlen és veszélyes a használata. Hiszen ez egy átmenetet képez az egyik magasságú térből a másikba.

Az ezen az átjárón sétáló embereknek biztonságban kell érezzék magukat. Minél hosszabb az átmenet, annál jobban meg kell világítani. Másodszor, a lépcső világítás esztétikai tulajdonságokkal is összehozható. A fény kiemelheti és fokozhatja a feljáró térbeli hatását, például azáltal, hogy összekapcsolja azt a környező területekkel. A lépcső világítás helyes megszervezésének számos tényezője van.

Fontos szempont a természetes fényforrás, az ablak jelenléte a helyiségben. Ebben az esetben a feljáró napközben, különösen a napsütéses időben kellően megvilágított lesz. Felhős, rossz időben azonban a természetes fény gyakran nem elegendő, ezért előfordulhat, hogy nappal is fel kell kapcsolni a lépcső világítást.