Elektromos kerékpár vagy hagyományos bringa?

Elektromos kerékpár

Kiváló alternatív közlekedési eszköz, ami sok esetben autó helyett is használható. Az elektromos kerékpár előnyeiből néhány egyértelműen megmutatkozik. Ilyen például a könnyebb haladás. De ezen felül még számos olyan tulajdonsága van, ami miatt ajánlott a hagyományos mellett, egy elektromos kerékpár beszerzése is.

Még azoknak is könnyű beleszeretni ezekbe a kétkerekűekbe, akik egyébként egyáltalán nem szeretnek bringázni. Hogy mik az ellenérvek az antikerékpárosok részéről? Izzasztó! Ezért nem alkalmas a munkába járásra. Egyébként ideális időben, ideális terepen a hagyományos biciklin sem kell feltétlenül megizzadni, az pedelec (rásegítéses) modelleken meg aztán főleg. Ez pedig a másik előnye, hogy a rásegítés erőssége fokozatosan állítható. Ezért, aki nem kívánja igénybe venni a motor támogatását haladás közben, az akár ki is kapcsolhatja, bár egy 20-25 kg vassal magunk alatt a tekerés valóban komoly kondit kíván.

Nagyon sokféle variációja létezik az e-bike és pedelec bringáknak, ezért kizárt, hogy ne találnánk meg az ideális változatot. City bike, trekking, cross, MTB, minden, ami szem-szájnak ingere. Általában a közép-, illetve hátsómotoros változatok számítanak a legnépszerűbbnek. Az előbbiek a felső, míg az utóbbiak az alsó, illetve középkategória képviselői és rendszerint a city bike-ok, trekking elektromos kerékpárok kategóriáját gazdagítják. A középmotor előnye egyértelműen a jobb súlyelosztás és az esztétikusabb design.

A fenntartási költségek minimálisak. Nem kell üzemanyagra költeni és parkolóhely után sem kell fizetni. Ráadásul egy univerzális közlekedési eszköz, ha úgy tetszik, akkor szállítási eszköz. Elvihetjük a gyermeket az oviba, utána a munkahelyünk felé vehetjük az irányt, onnan hazafelé pedig a bevásárlást is elintézhetjük. Hétvégén kitűnő túrát is megvalósíthatunk az elektromos kerékpár nyergén ülve. Ráadásul már olyan high-tech kütyükkel vannak felszerelve a drágább modellek, amik egyrészt nagyon hasznosak, másrészt pedig garantált a futurisztikus életérzés, amikor erőlködés nélkül suhanunk felfelé az amúgy izzasztó emelkedőkön. A digitális kijelzőn keresztül nyomon követhető a megtett km, a haladási időtartam, a sebesség, sőt, a legmodernebb változatokban GPS is található, ami alapján az addig ismeretlen utakat is gond nélkül felfedezhetjük.

E-bike a kulcsa a stresszmentes közlekedésnek. A dugóban ácsorgást el lehet felejteni. Sokkal stabilabb, mint egy roller. Bringán kevésbé veszélyes a haladás, mivel a nagy kerekek könnyebben veszik az akadályokat. Az elektromos kerékpárt a gyermekek is szeretik. A balatoni nyaralás során nincs is nagyobb élmény, mint együtt élvezni kértkeréken a tájat, minden nehézség nélkül. Nem kell személyre szabott útvonalat tervezni, hogy mindenki tartani tudja a tempót.

A hagyományos kerékpár ideje már lejárt?

Ez korántsem igaz, hiszen még napról-napra jelennek meg újabb és újabb technológiák, amik komoly innovációval bírnak a bringák szempontjából. Hatékonyabb fékek és váltók, kifinomultabb mechanikák, könnyebb, mégis annál merevebb, erősebb anyagok.

Sokaknak szívügye az analóg, klasszikus kerékpár és ez így van jól. Egyrészt ár tekintetében még mindig sokkal olcsóbb egy átlagos bicikli, mint az elektromos változat. Persze a hagyományos biciklikből is léteznek olyanok, amiket aranyáron mérnek. Aki pedig a sportot és az izommunkát részesíti előnyben, annak mindenképp érdemes a hagyományos, pedálozás mellett döntenie. Minden bizonnyal, az elektromos bringák soha nem fogják leváltani a klasszikus analóg modelleket, hiszen mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága. Ez a hatalmas választék lehetővé teszi, hogy nemtől és kortól függetlenül, mindenki megtalálja azt a kerékpárt, ami a leginkább illik a stílusához, az életviteléhez.

Arról pedig még nem is esett szó, hogy rendkívül sokat tehetünk az egészségünkért, ha nemcsak az autó ülésébe huppanva közlekedünk, hanem összekötve a kellemest a hasznossal, kerékpárral közlekedünk. Teljes mértékben átmozgatja a testet és javítja a közérzetet, csökkentve a stresszt.

Szintén gyakran felmerülő kérdés a vásárlás kapcsán, hogy inkább új vagy használt biciklit vásároljunk? Vannak bizonyos tévhitek, amiket érdemes tisztázni ebben az esetben. Például, hogy nem éri meg új biciklit vennie annak, aki csak hétvégenként venné elő néhány óra erejéig. Egyrészt ilyenkor azért jobb egy új bringa, mert az eladók segítenek megtalálni a megfelelő változatot, ami tökéletes műszaki állapotnak örvend. Képről, leírás alapján megvenni egy használt bringát elég rizikós, tudván, hogy annak lehetnek bizonyos rejtett hibái, amit egy tapasztalatlan személy nem tud megjavítani, ezért áldoznia kell az új alkatrészekre és szervizre is. Használt kerékpárt annak érdemes vásárolnia, aki képben van az árakkal, a márkákkal és a bringák működésével. Egy új modell esetében számíthatunk a jótállásra, ennek kapcsán pedig az ingyenes szervizre, karbantartásra, amivel időt és pénzt takaríthatunk meg. Ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy honnan és milyen bringát szeretnénk beszerezni.