Nagyon fontos a macska ivartalanítás

macska ivartalanítás

Körülbelül 4 hónapos koruktól érik el a kiscicák az ivarérettséget, így maguk is képesek tenyészteni. A macska ivartalanítás azért elengedhetetlen, mert a legtöbb embernek nincs ideje vagy kedve nevelni az otthont kereső, nem kívánt cicákat. A macska ivartalanítás nemcsak megakadályozza a nem kívánt terhesség kialakulását, hanem megfékezi a nemi érettséggel összefüggő kellemetlen viselkedési mintákat, de jelentősen lecsökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

Fontos a macska ivartalanítás, különösen a nőstények körében, mielőtt kiscicákat vállalhatna. Ez a fajtától, a születési évszaktól és az egyedfejlődéstől függően, nagyon gyorsan megtörténhet. Az első szezon általában körülbelül 6 hónapig tart, de bekövetkezhet korábban is.

A nőstény macskák rendszeresen, körülbelül háromhetente „hívogatnak”., ilyenkor fogékonyak a hímekre, ha nem esnek teherbe. Ha egy területen csak nőstény cicák tartózkodnak, hímeket vonzanak magukhoz, ezért érdemes a macska ivartalanítás folyamatát minél előbb elindítani.