Radiátor szerelés a tél közeledtével

radiátor szerelés

A tél gyorsan közeledik, amire megéri időben felkészülni. Ehhez jobb több szinten nekilátni, hiszen sohasem lehet előre tudni, hogy pontosan mennyire fog lehűlni a levegő ez alkalommal. Az elmúlt években elég enyhére sikerültek a szezonok, de ez bármikor megváltozhat. A radiátor szerelés kulcsfontosságú feltétel, főleg akkor, ha felújításról van szó vagy a rendszer bővítéséről. A folyamat egy szakembernek egyszerűnek minősül, de laikusként könnyedén szembenézhetünk olyan kihívásokkal, amelyek olykor leküzdhetetlennek tűnnek. Nem is érdemes belekezdeni a megfelelő ismeretek vagy segítség hiányában. A radiátor szerelés több lépcsős lehet.

Ha a régebbi típusok leváltásáról van szó, akkor előnyös, hogy már adott a régi rendszer, amihez voltaképpen csak hozzá kell csatlakoztatni az új egységet. Ilyenkor jobb esetben a hőcserélők előtt található elzáró csap, amivel leválasztható a hálózatról. Ha ez hiányzik, akkor a radiátor szerelés a víz leengedésével kell kezdődjön, ami elég nagy munkát jelent. Még ilyenkor is felléphetnek problémák, mert előfordulhat, hogy valami nem illeszkedik megfelelően vagy plusz vezetékek beépítésre lesz szükség. Ha valami rossz helyre kerül, akkor az gyorsan a lakás elárasztásában nyilvánul meg, amit jobb megelőzni ezért kell a szakképzett támogatás.

Nem játék a bojler bekötése

A radiátorok ellenőrzése, cseréje után van egy másik terület, amit megéri előkészíteni a hideg hónapokra. A meleg víznek az előállítására több módszer létezik. A leggyakoribb az elektromos bojler bekötése. Ezek a termékek olyan közegeket használnak, amelyek találkozása alkalmával jelentős zárlatok léphetnének fel. Az áram és a nedvesség nem szeretik egymást. Ebből is látható, hogy komplex feladatról van szó, mert elég egy szivárgó tömítés és a baj készen van. A bojler bekötése szakember feladata. Maga a művelet egy gyakorlott szakinak viszonylag rövid időbe kerül.

Bár itt is döntő, hogy pontosan mire van igény. A régi egység cseréje általában egyszerűbb, mert ekkor már minden készen van, legalábbis, ami a tartó részt és a vezetékeket, csatlakozásokat illeti. A macerásabb az, ha ezeket újonnan kell bevezetni. Ilyenkor több alkatrészre van még szükség, amelyek beszerzését szintén megéri profira bízni. A bojler bekötése az elektromos rendszerbe és a vízhálózatba ugyanúgy megtörténik. Fontos, mivel nagy fogyasztóról van szó, hogy az ne okozzon túlterhelést. Előfordulhat, hogy amperbővítésre lesz igény. Bár az internet tele van hasznos tippekkel, de többnyire a garancia csak akkor érvényes, ha engedéllyel rendelkező szaki végzi.